4. Köket som samhällsspegel

Kvinna står på en stege för att nå porslinet i skåpen i serveringsgången, Strandvägen 45.
Interiör, serveringsgång, Strandvägen 45, hos von Platen. Foto: Lennart af Petersens, 1960. Stadsmuseet. Bildnummer: FÖ 1599.

Power point Karin Carlsson

Rebecka Lennartsson hälsade välkommen och berättade om seminarieserien.

Fil.dr. Karin Carlsson, forskare i Historia vid Stockholms universitet, presenterade det fyraåriga forskningsprojektet Bekönade rum. Mångdimensionella vandringar i stadens historia.

Inledningsvis berättade Karin om projektets utgångspunkter. Forskare från flera discipliner samarbetar med fyra minnesinstitutioner i Stockholm för att dels utforska digitaliseringens möjligheter, dels analysera material med anknytning till ett antal utvalda rumsliga kategorier: köket, parken, bordellen, skyltfönstret och caféet. Genusperspektivet är centralt, men också frågor om klass, etnicitet, land vs stad mm. De medverkande minnesinstitutioner vars material kommer att beforskas och digitaliseras är Stockholms stadsmuseum, Stockholms stadsarkiv, Nordiska museet och Centrum för Näringslivshistoria.

Därefter redogjorde Karin för det delprojekt hon själv kommer att utföra med fokus på privata stadskök. En utgångspunkt är att köket är en av de privata stadshushållens mest kvinnligt kodade sfärer, men också ett rum för konsumtion och produktion som signalerar status och identitet. Hur har gränserna mellan manligt och kvinnligt, men också t ex mellan tjänstefolk och överhet, förhandlats i historiskt perspektiv? Hygien, teknisk utrustning, vardagspraktiker vs vetenskaplighet är sådant som sätter olika former av prägel på stadsköket under olika tider.

Under seminariet kom en rad av förslag till material och exempel som kan tillföra studien nya vinklar – allt från den högborgerliga kutymen att ta med stadskökets utrustning till sommarnöjet, via Mary Douglas resonemang om smuts, och mikrovågsugnens mottagande till Hemmens forskningsinstitut och ICA provkök.

Efter seminariet guidade chefen för Stadsmuseets samlingsenhet Gunilla Rehnström-Olander deltagarna bland museets magasin.

Kvinna lagar mat i köket på Tomtebogatan 48
Köksinteriör på Tomtebogatan 48. Foto: Stefan Hasselberg, 1973. Stadsmuseet.

 

 

 

Lämna en kommentar